Powrót do strony głównej Wydarzeń
2015-06-17
Znamy laureatów VIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY
17 czerwca punktualnie o godzinie 12:00 rozpoczęła się gala rozdania nagród VIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy. Przybyłą licznie młodzież przywitał konferansjer Tomasz Żółtowski.
Z 50 filmów, zgłoszonych w tym roku do Przeglądu, Jury wyróżniło 7 filmów, które zostały zaprezentowane podczas gali:
  • Animację „Animowane obrzędy” w reżyserii Anny Narel z Liceum Plastycznego w Supraślu
  • Animację „Cytat” w reż. Kamili Borys z Liceum Plastycznego w Supraślu
  • Dokument „Gdy przyjdzie mi ten świat porzucić” w reżyserii Mateusza Buławy z I LO w Bydgoszczy
  • Dokument „Muszę sobie trampki kupić” w reżyserii Aleksandry Folczak z XL LO w Warszawie
  • Dokument „Miejsce” w reżyserii Macieja Buszmana z IX LO w Gdyni
  • Fabułę „Urodziny” w reż. Michała Toczka z I ALO w Gdyni
  • Fabułę „The one day Club” w reż. Zuzanny Drzymulskiej z III LO w Lublinie
Nowością tegorocznej edycji było nawiązanie współpracy z 11 Gimnazjum z Gdyni, które po raz pierwszy zorganizowało konkurs Młode Albatrosy, skierowane do uczniów szkół gimnazjalnych. Dzięki temu zgromadzeni na gali goście mieli okazję zapoznać się z twórczością nieco młodszych filmowców.

Na gali zaprezentowano 7 filmów zrealizowanych przez licealistów oraz 4 filmy zrealizowane przez gimnazjalistów. Wszyscy jednogłośnie przyznawali, że filmy Młodych Albatrosów niczym nie odbiegają od poziomu filmów nieco starszych Albatrosów.

Wszyscy z niecierpliwością czekali na ogłoszenie werdyktu Jury i rozdanie nagród.

Najprzyjemniejsza część spotkania rozpoczęła się od przyznania Nagrody Specjalnej Jury, którą otrzymał Maciej Buszman z IX LO w Gdyni za dokument "Miejsce" pod opieką Wojciecha Kullinga. Nagrodę główną, czyli voucher na obóz filmowy, wręczyła pani Agnieszka Cheba z Biura Turystyki Aktywnej KOMPAS - fundatora nagrody. Pozostałe nagrody, czyli akredytację na 40. Festiwal Filmowy w Gdyni, zestaw filmów oraz gadżetów wręczył Przewodniczący Jury Jerzy Rados.

Następnie wręczono nagrody w Konkursie Młodych Albatrosów. Nagrody wręczała dyrektor 11 Gimnazjum pani Krystyna Szczęśniak oraz Przewodniczący Jury Jerzy Rados:

I nagrodę i statuetkę Młodego Albatrosa otrzymała Karolina Biesiacka za film dokumentalny Michalina

II nagrodę i statuetkę Młodego Albatrosa otrzymał Szymon Ruczyński za film animowany Wąż morski

III nagrodę i statuetkę Młodego Albatrosa otrzymała Urszuli Chorążykiewicz za film fabularny OlŚnienie.

Ponadto jury postanowiło przyznać jedno wyróżnienie filmowi dokumentalnemu Ona w reżyserii Aurelii Felusiak, Weroniki Durki i Bartosza Zdziebłowskiego.

Po pierwszych emocjach przyszła pora na ogłoszenie werdyktu Jury VIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY:

Wyróżnienie Jury dla Anny Narel z Liceum Plastycznegow Supraślu za film "Animowane obrzędy" pod opieką KatarzynyZabłockiej

Wyróżnienie Jury dla Aleksandry Folczak z XL Liceum Ogólnokształcącego w Warszawie za dokument "Muszę sobie trampki kupić" pod opieką Agnieszki Garbacz

Wyróżnienie Jury dla Zuzanny Drzymulskiej z III Liceum Ogólnokształcącego w Lublinie za fabułę "The one day Club" pod opieką Wojciecha Jastrzębskiego

Wyróżnienie dla Konrada Wojtowicza za rolę Antka w filmie "Urodziny" w reżyserii Michała Toczka z I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni pod opieką Alicji Rose

ALBATROS 2015 za najlepszą krótką formę filmową otrzymała Kamila Borys z Liceum Plastycznego w Supraślu za film „Cytat" pod opieką Katarzyny Zabłockiej – nagrodą jest statuetka, 800 zł, zestaw filmów oraz gadżetów, a także jednoosobowa akredytacja na 40. Festiwal Filmowy w Gdyni

ALBATROS 2015 za najlepszy krótki film dokumentalny otrzymał Mateusz Buława z I Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy za film"Gdy przyjdzie mi ten świat porzucić" pod opieką Danuty Kopińskiej-Kołowacik – nagrodą jest statuetka, 1000 zł, zestaw filmów oraz gadżetów, a także jednoosobowa akredytacja na 40. Festiwal Filmowy w Gdyni

ALBATROS 2015 za najlepszy krótki film fabularny otrzymał Michał Toczek z I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni za film "Urodziny" pod opieką Alicji Rose – nagrodą jest statuetka, 1000 zł, zestaw filmów oraz gadżetów, a także jednoosobowa akredytacja na 40. Festiwal Filmowy w Gdyni.

Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni składa serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom Przeglądu. Jesteśmy pod wrażaniem Waszej pasji i zaangażowania oraz wysokiego poziomu, jaki prezentują Wasze filmy.

Składamy podziękowania wszystkim nauczycielom, którzy krzewią w młodzieży pasję i zamiłowanie do filmu.

Bardzo dziękujemy pani Joannie Śmierzchalskiej z III Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni, która wspiera nas merytorycznie od początku.

Szczególne podziękowania dla Biura Turystyki Aktywnej KOMPAS, które jest z nami po raz trzeci oraz dla sklepu Cyfrowe.pl, które jest z nami po raz pierwszy.

Dziękujemy Gminie Miasta Gdyni za dofinansowanie projektu.

Kręćcie jak najlepsze filmy i do zobaczenia za rok!

foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 014.jpg foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 030.jpg

foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 130.jpg foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 146.jpg

foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 200.jpg foto. Tomek Kaminski_Albatrosy 2015_17_06_2015_ 178.jpg

All rights reserved. © 2005-2018 The Pomeranian Film Foundation.
2015-06-17
Znamy laureatów VIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY
  • Animację „Cytat” w reż. Kamili Borys z Liceum Plastycznego w Supraślu
  • Dokument „Miejsce” w reżyserii Macieja Buszmana z IX LO w Gdyni
  • Fabułę „Urodziny” w reż. Michała Toczka z I ALO w Gdyni
  • Fabułę „The one day Club” w reż. Zuzanny Drzymulskiej z III LO w Lublinie

Dziękujemy Gminie Miasta Gdyni za dofinansowanie projektu.

Kręćcie jak najlepsze filmy i do zobaczenia za rok!

Drukuj | Powiadom znajomego | Zgłoś błąd

All rights reserved. © 2005-2018 The Pomeranian Film Foundation.