Pomorska Fundacja Filmowa

Powrót do strony głównej Wydarzeń
XI Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY

Jury konkursu, po ponownych obradach, zdecydowało się przyznać nagrodę Albatrosa 2018 za najlepszy krótki film fabularny filmowi „Nilufar” w reż. Olafa Zażembłowskiego z IX Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację i zapraszamy na przyszłoroczną edycję przeglądu.

Pełen werdykt Jury:

1. Albatros 2018 za najlepszy krótki film fabularny otrzymał Olaf Zażembłowski z IX Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni za film „Nilufar”.
  2. Albatros 2018 za najlepszy krótki film dokumentalny otrzymał Konrad Kosycarz z III Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku za umiejętność pokazania niepełnosprawności w sposób daleki od utartych schematów w filmie „Horyzonty”.
  3. Albatros 2018 za najlepszą krótką formę filmową otrzymał Jakub Dolny z Liceum Plastycznego w Bydgoszczy za świadome użycie technik animacji do opowiedzenia historii, w której autor wykorzystuje środki niedostępne w klasycznym filmie unikając pułapki zafascynowania jedynie formą przekazu w filmie „Watch out”.
  4. Nagroda Specjalna Jury dla filmu „Gwiazdozbiór człowieka” w reż. Julii Polkowskiej z IV Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku za bardzo osobistą opowieść o świecie wewnętrznym, który jak się okazuje jest bardzo uniwersalny, szczególnie kiedy opowiada się go tak bardzo minimalistycznymi środkami.

Wyróżnienia:

• Dla Karoliny Biesiackiej z III Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy za prostą, głęboko humanistyczną opowieść, o najważniejszych sprawach w filmie „Randka”.
  • Dla Gabrieli Gościniak, Mikołaja Kotlińskiego, Alicji Liss, Julii Mroczkowskiej, Ewa Paprockiej, Julii Piekarskiej, Barbary Stańko-Jurczyńskiej, Weroniki Stefańskiej z Zespołu Szkół Plastycznych w Gdyni za szukanie odpowiedzi na pytania, które wydają się nie obchodzić dzisiaj młodych ludzi w filmie „Poszukując ojczyzny”.
  • Dla Olafa Zażembłowskiego z IX Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni za wrażliwość na ważne problemy współczesnego świata, opowiedziane w metaforyczny, a jednocześnie realistyczny sposób w filmie „Nilufar”.
  • Dla Szymona Ruczyńskiego z II Liceum Ogólnokształcącego w Hajnówku za świetną formę plastyczną tworzącą spójną całość z muzyką w filmie „Nasze mrowisko”.
  • Dla Daniela Le Hai z Liceum Plastycznego w Bydgoszczy za odwagę mierzenia się z tak trudną formą filmową jaką jest teledysk w filmie „Reverse Commuting”.

All rights reserved. © 2005-2018 The Pomeranian Film Foundation.
XI Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY

Pełen werdykt Jury:

Wyróżnienia:

Drukuj | Powiadom znajomego | Zgłoś błąd

All rights reserved. © 2005-2018 The Pomeranian Film Foundation.