Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni

tel. 58 621-15-09; fax: 58 621-15-78
biuro@festiwalgdynia.pl
www.fundacjafilmowa.pl

Pomorska Fundacja Filmowa z siedzibą w Gdyni powstała w 2005 roku. Jej fundatorami są Samorząd Województwa Pomorskiego, Gmina Gdynia i Stowarzyszenie Filmowców Polskich.

Jako organizator i realizator Festiwalu Filmowego w Gdyni (FFG), Pomorska Fundacja Filmowa wspomaga rozwój wszystkich dziedzin sztuki filmowej i piśmiennictwa filmowego oraz pomaga w rozwoju artystycznym i zawodowym twórców filmowych. Corocznie w ramach organizowanego podczas FFG Konkursu Głównego nagradzani są najznakomitsi przedstawiciele polskiej kinematografii.

W ramach działalności Fundacji prowadzone są także zajęcia edukacyjne z zakresu wiedzy o filmie i innych dziedzin sztuki oraz technik filmowych. W 2006 roku rozpoczęto organizację cyklu Pomorskich Warsztatów Filmowych, które organizowane są z myślą o osobach chcących zdobywać nową wiedzę i doświadczenie z zakresu produkcji filmowych. Uczestnicy zajęć uczą się pisać scenariusz i poznają w praktyce tajniki sztuki robienia zdjęć filmowych, pracy operatorów kamer oraz montażu filmu.

Pomorska Fundacja Filmowa jest również podmiotem czynnie zaangażowanym w realizację projektów międzynarodowych, których celem jest promocja polskich artystów poza granicami naszego kraju. Od 2006 roku organizuje Festiwal Filmu Polskiego w Dublinie, który cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko licznej obecnie Polonii zamieszkującej irlandzką stolicę, ale także wielu rdzennych mieszkańców wyspy zainteresowanych polską kulturą i jej twórcami.

All rights reserved. © 2005-2017 The Pomeranian Film Foundation.