Inicjatywa powołania Pomorskiej Fundacji Filmowej w Gdyni powstała w pierwszej połowie 2005 roku. Osoby i podmioty zaangażowane w organizację Festiwali Polskich Filmów Fabularnych, postanowiły iż jubileuszowa XXX edycja tej imprezy jest doskonałą okazją do utworzenia podmiotu, którego głównym celem byłaby organizacja kolejnych festiwali. Na mocy tej decyzji 15 kwietnia 2005 roku pełnomocnicy Fundatorów: Samorządu Województwa Pomorskiego, Gminy Miasta Gdyni oraz Stowarzyszenia Filmowców Polskich powołali Pomorską Fundację Filmową z siedzibą w Gdyni.

Fundatorzy Pomorskiej Fundacji Filmowej w Gdyni, określając celowość jej powołania mieli na uwadze zarówno organizację Festiwali Polskich Filmów Fabularnych, co miało stanowić główne zadanie tejże organizacji, jak i ogólno pojęte wspomaganie rozwoju wszystkich dziedzin sztuki filmowej i piśmiennictwa filmowego. Fundacja w swojej działalności ma za zadanie udzielanie pomocy w rozwoju artystycznym i zawodowym twórców filmowych, promowanie ich prac w kraju i zagranicą oraz organizowanie różnorodnych form szkoleń z zakresu wiedzy o filmie.

Ważną rolę Pomorskiej Fundacji Filmowej w Gdyni jest także prowadzenie działań związanych z realizacją postanowień dokumentu "Joint Declaration", który został podpisany 17 września 2004 roku przez dyrektorów europejskich narodowych festiwali filmowych. Zgodnie z jego treścią zawiązana została współpraca w zakresie wspólnej promocji najlepszych filmów nagrodzonych na każdym z festiwali, a także wymiany wiedzy i doświadczeń.

Zgodnie z wytyczonymi celami w 2005 roku Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni zorganizowała jubileuszowy XXX Festiwal Polskich Filmów Fabularnych. Jego uczestnikami byli najznakomitsi twórcy polskich filmów, aktorzy, producenci, reżyserzy, a także przedstawiciele instytucji filmowych, kulturalnych, krytycy filmowi, dystrybutorzy oraz dyrektorzy zagranicznych festiwali filmowych. Projekcjom festiwalowym przyglądało się 35 tysięcy widzów. Wielką nagrodę XXX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych "Złote Lwy" dla najlepszego filmu, otrzymał film "Komornik" w reżyserii Feliksa Falka. Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.fpff.pl jubileuszowego XXX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych, na której zostały umieszczone szczegółowe informacje na temat jego przebiegu oraz nagrodzonych laureatów.

W bieżącym roku ekipa Pomorskiej Fundacji Filmowej intensywnie pracuje już nad organizacją kolejnej edycji Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. W dniach 11-16 września 2006 roku Gdynia po raz kolejny stanie się stolicą polskiej kinematografii, do której zawitają najwybitniejsi przedstawiciele i twórcy polskiego filmu. Szczegółowe informacje związane z organizacją XXXI Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych znajdują się na na stronie www.festiwalgdynia.pl

All rights reserved. © 2005-2017 The Pomeranian Film Foundation.