Filmowe Myśli. Kino lekcje

„Filmowe myśli. Kino lekcje” to projekt skierowany dla młodzieży szkół średnich pasjonującej się kinematografią oraz nauczycieli zainteresowanych edukacją filmową.

Przedsięwzięcie łączy trzy etapy. Pierwszy z nich, „Filmowe myśli. Webinaria dla nauczycieli”, to warsztaty z wykorzystania przemysłu filmowego w edukacji, czyli rozwój oraz dokształcanie umiejętności poprzez wprowadzanie zdobytej wiedzy do codziennych zajęć szkolnych. Webinaria zostały objęte Honorowym Patronatem Pomorskiego Kuratora Oświaty.

Drugi, „Filmowe myśli. Kino lekcje”, to zajęcia warsztaty, które mające na celu przybliżenie uczniom zagadnień związanych z początkami i rozwojem kina, analizą filmu, a także ma zachęcić do wykorzystania filmu jako wartościowego tekstu kultury.

Ostatni, czyli „Filmowe myśli. Mistrzowie kina”, umożliwiają młodzieży kontakt z dorobkiem najwybitniejszych polskich twórców filmowych, którzy zekranizowali dzieła należące do ścisłego kanonu lektur szkolnych. Po projekcjach odbywają się wykłady poświęcone możliwym tropom interpretacyjnym, zagadnieniom filmoznawczym i historycznym.

Kontakt

Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych oraz ze środków Miasta Gdynia.