Przegląd Albatrosy

Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY to projekt skierowany do uczniów szkół średnich zainteresowanych tworzeniem filmów.

Albatrosy organizowane są od 2008 roku – początkowo jako wewnątrzszkolny przegląd przez III Liceum Ogólnokształcące w Gdyni, a od 2010 roku na ogólnopolską skalę przez Pomorską Fundację Filmową w Gdyni.

Uczniowie, biorący udziału w projekcie, mają za zadanie – samodzielnie bądź pod okiem nauczyciela – nakręcenie, zmontowanie oraz postprodukcję filmu, na wybrany przez siebie temat i w wybranym przez siebie gatunku (fabuła, dokument, animacja).

Wszystkie filmy, spełniające warunki regulaminu, są oceniane przez profesjonalne Jury. Pula wszystkich nagród sięga 7000 zł!

Zobacz zgłoszone filmy! (KLIKNIJ)

Jury XIV Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY:

Jerzy Rados, Przewodniczący Jury – zastępca Dyrektora Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Reżyser, scenarzysta, fotograf. Twórca idei Rodzinnego Albumu Polaków, autor krótkich filmów „Kronika FPFF” i wideoklipów. Pomysłodawca i realizator kolejnych edycji Pomorskich Warsztatów Filmowych.

Elżbieta Benkowska – absolwentka slawistyki na Uniwersytecie Gdańskim, a także reżyserii w Gdyńskiej Szkole Filmowej i Szkole Wajdy. Dzięki swojemu filmowi dyplomowemu „Olena” otrzymała szereg nagród, w tym nominacje do Złotej Palmy w konkursie filmów krótkometrażowych podczas 66. MFF w Cannes.

Agata Minowska – ukończyła Wiedzę o Teatrze na Uniwersytecie Gdańskim. Kontynuowała naukę na Wydziale Reżyserii w Gdyńskiej Szkole Filmowej. „Jestem tutaj” jest jej filmem dyplomowym.

Sławomir Witek – absolwent historii na Uniwersytecie Gdańskim oraz Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Obecnie operator obrazu i reżyser krótkometrażowych filmów fabularnych i dokumentalnych. Autor zdjęć do „Oleny” Elżbiety Benkowskiej i „Matki” Łukasza Ostalskiego, reżyser i scenarzystą filmu „Prawdziwy miód”. Zrealizował także film dokumentalny „Siedmiu mężczyzn w różnym wieku”.

Jury przyznaje statuetki „Albatrosa” oraz nagrody pieniężne za:

• najlepszy krótki film fabularny
  • najlepszy film dokumentalny
  • najlepszą krótką formę filmową (film animowany bądź eksperymentalny).

Filmy o szczególnych walorach będą pretendowały do nagrody specjalnej Jury – akredytacji na 47. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych.

Kontakt

Organizatorem konkursu jest Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni przy współpracy Gdyńskiej Szkoły Filmowej.
Projekt otrzymał dofinansowanie Gminy Miasta Gdyni oraz Fundacja PZU.