XVI Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy 2023

Za nami emocje związane z rozdaniem nagród tegorocznego XVI Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY. Przedstawiamy oficjalny werdykt Jury.

Jury Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy 2023 w składzie:

• Jerzy Rados – Przewodniczący
  • Elżbieta Benkowska
  • Agata Minowska
  • Sławomir Witek

na posiedzeniu w dniu 19 września 2023 roku przyznało następujące nagrody:

• Albatros 2023 za najlepszy krótki film animowany otrzymuje Zofia Paszkiewicz z Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. Artura Grottgera w Supraślu za film „Obserwator”
  • Albatros 2023 za najlepszy krótki film dokumentalny otrzymuje Maksymilian Świątkowski z V Liceum Ogólnokształcącego im. Klaudyny Potockiej w Poznaniu za film „Młodzieńczy ból?”
  • Albatros 2023 za najlepszy krótki film fabularny otrzymuje Franciszek Przanowski z Liceum „Centrum Edukacyjne” w Sulejówku za film „Niemowa”

Wyróżnienia:

– Wyróżnienie dla Jany Marii Kulika z IX Liceum Ogólnokształcącego im. Klementyny Hoffmanowej w Warszawie za film animowany „Kolejny ostatni list”

– Wyróżnienie dla Oliwii Filipek z Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. Wojciecha Gersona w Warszawie za film animowany „Wspomnienie”

– Wyróżnienie dla Bartosza Ciechanowicza z I Liceum Ogólnokształcącego im. St. Dubois w Koszalinie za film fabularny „Malarzyk”

– Wyróżnienie dla Konrada Sprucha z Zespołu Szkół nr 2 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Żorach za film fabularny „Wszyscy kiedyś chcieliśmy”

– Wyróżnienie dla Julii Sosnowskiej z LXXXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Emiliana Konopczyńskiego w Warszawie za film dokumentalny „Takich pięknych drzew jak w Polsce nigdzie nie widziałam!”

– Wyróżnienie dla Maksymiliana Pyzio z Zespołu Szkół Technicznych w Słupskuza film dokumentalny „Droga Snuta Aksamitem”

Nagroda Specjalna Jury dla Marii Błaszkiewicz z III Liceum Ogólnokształcącego im. Marynarki Wojennej RP za film fabularny „Pociąg do końca”.

Po raz pierwszy swoje nagrody przyznało Młodzieżowe Jury Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy.

Jury Młodzieżowe 2023 w składzie:

• Maja Drzymalska
  • Hugo Dąbkowski
  • Mikołaj Szymański
  • Pola Wogonowska
  • Anna Wasik

na posiedzeniu w dniu 13 października 2023 roku przyznało nagrodę dla Bartosza Ciechanowicza z I Liceum Ogólnokształcącego im. St. Dubois w Koszalinie za film fabularny „Malarzyk”.

Gratulujemy wszystkim finalistom, dziękujemy za udział w projekcie wszystkim uczniom i ich nauczycielom. Widzimy, że bacznie obserwujecie świat, że porusza Was obecna sytuacja, że chcecie się podzielić z widzem Waszymi zainteresowaniami, radościami, ale też lękami. Dziękujemy Wam za tę odwagę i otwartość.

Gratulujemy Wam pomysłów i zaangażowania oraz zapraszamy do zgłaszania filmów w przyszłym roku. Szykujemy dla Was wiele niespodzianek!

Podziękowania dla Miasta Gdynia za wsparcie finansowe projektu, a także dla Biura Turystyki Aktywnej KOMPAS, organizatora obozów Interkamp za ufundowanie nagród.

W jeden z listopadowych weekendów zorganizowaliśmy w ramach XVI Przeglądu Albatrosy warsztaty filmowe „Język filmu czyli czym różni się opowiadanie słowem od opowiadania obrazem”. Warsztaty prowadzili wykładowca Gdyńskiej Szkoły Filmowej Sławomir Pultyn oraz absolwent GSF Paweł Wyszomirski.

W ramach tegorocznego Przeglądu Albatrosy zaprosiliśmy młodzież z Trójmiasta, biorącą udział w projekcie na warsztaty filmowe realizowane we współpracy z Domem Filmowym.

Przedstawiamy wyniki ich filmowej pracy.

Stuletni sen - film
Stuletni film - making of

Kontakt

Projekt „Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy” dofinansowano ze środków  Miasta Gdynia.