Filmowe Myśli. Kino lekcje

Przed nami czwarta edycja projektu „Filmowe myśli. Kino lekcje”! Już jesienią zaprosimy nauczycieli na filmowy kurs pod przewodnictwem dr Joanny Zabłockiej-Skorek. Na młodzież licealną czekają natomiast lekcje w kinie z udziałem m.in. Barbie i Spider-Mana, które poprowadzi Kaja Klimek.

„Filmowe myśli. Kino lekcje” to projekt edukacyjny skierowany do uczniów oraz nauczycieli ze szkół ponadpodstawowych. Działania prowadzone od 2021 roku mają zachęcić młodzież do poszerzania wiedzy o filmie i nowych mediach – dziedzin, o których niewiele mogą dowiedzieć się w szkole. Poprzez wspólne seanse, rozmowy i analizy obejrzanych filmach, chcemy rozwijać w uczniach zainteresowanie kinem, a nauczycieli – inspirować do wykorzystania filmu jako wartościowego tekstu kultury na lekcjach w szkole.

Kolejną odsłonę projektu rozpoczną „Filmowe lekcje wychowawcze” – cykl sześciu warsztatów dla nauczycieli, podczas których rozwiną oni swoje kompetencje w zakresie wykorzystania filmu jako narzędzia edukacyjnego i wychowawczego. Program „Filmowych lekcji wychowawczych” – przygotowany przez filmoznawczynię i edukatorkę dr Joannę Zabłocką-Skorek – łączy elementy psychologii społecznej, pedagogiki oraz filmoznawstwa. Skupia się na analizie trudnych emocji wśród uczniów oraz wspieraniu ich relacji rówieśniczych w szkole, wykorzystując do tego odpowiednie treści filmowe. Pełny opis spotkań jest dostępny w programie warsztatów (KLIKNIJ).

Warsztaty odbędą się w Gdyńskim Centrum Filmowym w następujących terminach:

• 20 września (17:00-19:00) – 21 września (10:00-15:00) 2024 r.
  • 11 października (17:00-19:00) – 12 października (10:00-15:00) 2024 r.,
  • 15 listopada (17:00-19:00) – 16 listopada (10:00-15:00) 2024 r.

Podczas sobotnich spotkań zostanie zaplanowana godzinna przerwa na posiłek zapewniony przez Organizatorów.

Na cykl warsztatów obowiązują zapisy poprzez formularz zgłoszeniowy (KLIKNIJ). Rejestracja uczestników potrwa do 30 czerwca 2024 r. Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń.

Koszt uczestnictwa w całym cyklu warsztatów wynosi 100 zł. Szczegółowe informacje dotyczące warunków płatności są dostępne w regulaminie warsztatów (KLIKNIJ).

Równolegle w październiku i listopadzie 2024 roku odbędą się kinolekcje dla młodzieży. Podczas spotkań w salach kinowych Gdyńskiego Centrum Filmowego uczestnicy obejrzą filmowe blockbustery z ostatnich lat, a po projekcji filmoznawczyni Kaja Klimek zaprosi młodzież do wspólnej rozmowy, dzięki którym uczniowie będą mieli szansę dostrzec w obejrzanych filmach coś więcej niż tylko samą rozrywkę.

Kinolekcje odbędą się w sali Warszawa w GCF w następujących terminach:

• 8 października 2024 r. (10:00) – „Barbie” (reż. Greta Gerwig),
  • 18 października 2024 r. (10:00) – „Asteroid city” (reż. Wes Anderson),
  • 8 listopada 2024 r. (10:00) – Spider-Man: Poprzez multiwersum” (reż. Joaquim Dos Santos, Kemp Powers)
  • 22 listopada 2024 r. (10:00) – Elvis” (reż. Baz Luhrmann)

Koszt udziału w jednej kinolekcji wynosi 10 zł. Opiekunowie grup uczestniczą bezpłatnie. Szczegółowe informacje dotyczące warunków płatności są dostępne w regulaminie kinolekcji (KLIKNIJ).

Do udziału w spotkaniach można zgłaszać się indywidualnie bądź grupowo. Zgłoszenia całej klasy dokonuje nauczyciel. Czas trwania każdego ze spotkań uzależniony jest od czasu projekcji filmu. Część prelekcyjna potrwa maksymalnie godzinę zegarową.

Dofinansowanie

Projekt „Filmowe myśli. Kino lekcje” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego, Państwowego Instytutu Sztuki Filmowej oraz Miasta Gdynia.

Partnerzy medialni