Przegląd Albatrosy

CODZIENNE, ZWYKŁE/NIEZWYKŁE MIEJSCA

15-06-2021, 18:00-20:00

Warsztat Jaśminy Wójcik będzie miał na celu zainspirowanie młodych ludzi historiami, które są wokół nich. Nie trzeba wyruszać na drugi koniec świata, żeby znaleźć fascynujące opowieści i bohaterów, wystarczy zajrzeć w głąb siebie i z ciekawością rozejrzeć się dookoła!

Reżyserka opowie o swojej indywidualnej drodze zbierania historii rodzinnych, małomiasteczkowych, lokalnych, aż po tożsamościowe. Jak zacząć, jakich narzędzi można używać, ale przede wszystkim jak się dać ponieść własnej intuicji i otworzyć ciekawość na codzienne, zwykłe/niezwykłe miejsca, w których żyjemy.

Prowadzący

Jaśmina Wójcik

Artywistka, artystka wizualna, reżyserka, pedagożka akademicka i przedszkolna. Autorka i inicjatorka realizowanego od 2011 r. wielodyscyplinarnego przedsięwzięcia z pogranicza sztuki i aktywizmu społecznego z byłymi pracownikami i pracownicami fabryki ciągników Ursus, na które składają się m.in. działania site-specific w przestrzeni publicznej, akcje społeczno-artystyczne, performance, happeningi, filmy niezależne oraz pełnometrażowy dokument kreacyjny pt. „Symfonia Fabryki
Ursus”. Wierzy, że sztuka w aktywny sposób zmienia miasto, może także uruchamiać pamięć o miejscu i wspierać budowanie jego tożsamości.

www.jasminawojcik.pl