Przegląd Albatrosy

RÓŻNE TWARZE DOKUMENTU

22-06-2021, 18:00-20:00

„Proponuję wykład, będący jednocześnie przekrojem przez moją twórczość, w której od początku skupiałam się na dokumencie i różnych jego formach, próbując zrozumieć czym on jest, jakie są jego granice i jak można go wyrażać.

Chciałabym omówić niektóre moje prace, zaczynając od debiutu: „Ubierz mnie”, a kończąc na „Lekcji Miłości”. Mogę przesłać linki do prac, tak by młodzież wcześniej się z nimi zapoznała lub pokazywać fragmenty w trakcie wykładu, jednak wtedy wykład znacznie się wydłuży. Podczas spotkania będzie czas na zadawanie pytań i otwartą rozmowę.”

Omawiane prace: Ubierz mnie, Taki typ ptactwa, I\\’ll call you when I get there, Kto mnie kocha, Nie tęsknię za nikim, Bliźniaczki, komunikaty, profesjonał, poezja dokumentalna, symfonia dokumentalna, Lekcja Miłości.

Prowadzący

Małgorzata Goliszewska

Reżyserska filmów dokumentalnych wywodząca się ze środowiska artystycznego. Ukończyła kurs DOK Pro w Szkole Wajdy w 2012 roku oraz POLSKA.DOC w 2011. Uzyskała tytuł magistra z zakresu sztuk mutimedialnych i pracowała na Wydziale Filmy Eksperymentalnego na Akademii Sztuki w Szczecinie. Zajmuje się różnymi dziedzinami: filmem dokumentalnym i sztuką współczesną, często łącząc te oba pola i mieszając płynnie sztukę ze swoim życiem prywatnym. Zadebiutowała w 2010 roku filmem „Ubierz mnie”. Jest laureatką wielu nagród artystycznych i filmowych, stypendystką Młodej Polski, laureatką konkursu Artystyczna Podróż Hestii, rezydentką Museumsquartier w Wiedniu. W 2019 na festiwalu IDFA odbyła się premiera jej pełnometrażowego debiutu: „Lekcja Miłości”, współreżyserowanego z Kasią Mateją i współprodukowanego przez HBO. Był to jedyny polski dokument na oscarowej longliście w 2021 roku.

Jeśli chodzi o fragmenty wszystkich moich prac oprócz Lekcji Miłości to nie ma problemu z pokazywaniem fragmentów.