XIV Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY

Serdecznie zapraszamy uczniów szkół średnich do wzięcia udziału w XIV Przeglądzie Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY.

Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy to konkurs filmowy skierowany do młodzieży szkół średnich. Uczniowie samodzielnie, pod okiem nauczyciela, pracują nad powstaniem dzieła – od scenariusza, poprzez filmowanie, reżyserowanie, grę aktorską, montaż i udźwiękowienie. Praca tak wielu zaangażowanych w projekt osób kształci zdolność pracy zespołowej, a także pomaga w doskonaleniu uważnego słuchania innych. Tworząc samodzielnie film młodzież uczy się twórczego patrzenia na rzeczywistość.

Zrealizowane filmy można zgłaszać do 31 sierpnia 2021.
Szczegółowe informacje na stronie: www.fundacjafilmowa.pl lub pod adresem mailowym m.drankiewicz@festiwalgdynia.pl

Nadesłane filmy będą pretendowały do nagród za najlepszy krótki film fabularny, najlepszy film dokumentalny i najlepszą animację lub film eksperymentalny oraz nagrodę publiczności – pula nagród wynosi 7000 zł!

Link do zgłoszeń

Regulamin Przeglądu Albatrosy

Archiwum Przeglądu Albatrosy

Szykujemy dla Was moc niespodzianek! Śledźcie koniecznie naszego Facebooka oraz stronę internetową, gdzie już wkrótce zdradzimy więcej szczegółów. Zaprosimy Was między innymi na bezpłatne warsztaty i masterclassy online z wybitnymi polskimi reżyserami – m.in. prof. Robertem Glińskimprof. Andrzejem Fidykiem i Kingą Dębską. Warsztaty z pracy nad filmem dokumentalnym poprowadzą dla Was: Jaśmina WójcikKatarzyna Mateja i Małgorzata Goliszewska. Natomiast animatorzy ze Studia Trefl podzielą się z Wami swoją wiedzą w zakresie pracy nad filmem animowanym. Z twórcami będziecie mogli porozmawiać o tworzonych przez siebie filmach, poruszymy tematy reżyserii i realizacji krótkich filmów fabularnych, dokumentalnych i animowanych, pracy z aktorem, jak napisać dobry scenariusz, jak dobrać muzykę do filmu, jak kadrować i ustawić oświetlenie na planie i wiele, wiele innych.

Organizatorem konkursu jest Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni przy współpracy Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Projekt otrzymał dofinansowanie Gminy Miasta Gdyni oraz Fundacji PZU.