Ruszyła rekrutacja na 20. Pomorskie Warsztaty Filmowe

Zadajesz sobie pytanie: jak zrobić film? Zgłoś się do jubileuszowej 20. edycji Pomorskie Warsztaty Filmowe!

Udział w 20 Pomorskich Warsztatów Filmowych to wyjątkowa okazja, by samemu przekonać się, jak wygląda proces tworzenia scen do filmu fabularnego – od pisania scenariusz poprzez zdjęcia z udziałem profesjonalnej ekipy filmowej, aż po montaż i udźwiękowienie. Uczestnicy będą mogli szkolić swój warsztat pod okiem specjalistów: scenarzysty Grzegorza Łoszewskiego [m.in. „Komornik”, „Stygmatyczka”, „Bez wstydu”], reżysera Wojciecha Marczewskiego [m.in. „Dreszcze”, „Ucieczka z kina Wolność”, „Weiser”], operatora obrazu Sławomira Pultyna [m.in. „Życie, miłość, śmierć i inne błahostki czyli Jan Saudek czeski fotograf”] oraz montażystek Milenii Fiedler [m.in. „Weiser”, „Katyń”, „Wałęsa”] i Ireny Wandy Banat [m.in. „Tony Halik. Urodzony dla przygody”, „Miss Holocaust”].

W rekrutacji na 20. Pomorskie Warsztaty Filmowe może wziąć udział każdy w wieku 18-35 lat. Zainteresowani powinni wypełnić wniosek zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej Gdyńskiej Szkoły Filmowej – KLIKNIJ TUTAJ.

Do wniosku należy dołączyć:

• pomysł na krótki film fabularny (jedna strona),
  • życiorys wraz ze zdjęciem,
  • ewentualne dotychczasowe prace twórcze (literackie, filmowe, fotograficzne, muzyczne lub plastyczne).

Na zgłoszenia czekamy do 15 lipca 2024 roku!

Spośród wszystkich zgłoszony kandydatów komisja rekrutacyjna wyłoni maksymalnie dwadzieścia cztery osoby, które zostaną zaproszone do drugiego etapu rekrutacji – rozmowy kwalifikacyjnej. Ostatecznie w warsztatach, które odbędą się jesienią 2024 roku, weźmie udział dwanaście osób. Koszt uczestnictwa w zajęciach wynosi 1500 zł.

Pomysłodawcą i koordynatorem wszystkich dotychczasowych edycji Pomorskich Warsztatów Filmowych jest Jerzy Rados.

Organizatorem 20. Pomorskich Warsztatów Filmowych jest Pomorska Fundacja Filmowa.

Dofinansowanie

Projekt dofinansowano ze środków Województwa Pomorskiego.