Filmowe myśli. Mistrzowie kina. Warsztaty stacjonarne dla młodzieży.

Pomorska Fundacja Filmowa serdecznie zaprasza młodzież i nauczycieli z Trójmiasta do wzięcia udziału w cyklu spotkań pt. „Filmowe myśli. Mistrzowie kina”, które odbędą się w trybie stacjonarnym, w Kinie Studyjnym Gdyńskiego Centrum Filmowego.

Pokazy w ramach projektu umożliwiają młodzieży kontakt z twórczością najwybitniejszych polskich twórców filmowych. Wybrane propozycje zaliczane są do dzieł, które wywarły niezwykle istotny wpływ na polską kinematografię. Przed każdym seansem odbędzie się prelekcja, przygotowana przez dr Piotra Kurpiewskiego, prezentująca dorobek reżysera i najważniejsze założenia danego nurtu, a także przedstawiony zostanie kontekst historyczny. Po filmie będzie miała miejsce rozmowa z widzami poświęcona możliwym tropom interpretacyjnym, zagadnieniom filmoznawczym i historycznym.

Zapraszamy na pokazy wg następującego harmonogramu:

28 października 2021, godz. 10.00.
„Rękopis znaleziony w Saragossie” (1965), reż. Wojciech Jerzy Has

Rękopis znaleziony w Saragossie (1965) Wojciecha J. Hasa to adaptacja oświeceniowej powieści Jana Potockiego. Film pozostaje jedną z największych superprodukcji kina polskiego lat 60. XX wieku, w trakcie realizacji wykorzystano ponad 230 kostiumów, zbudowano ogromną makietę Madrytu, a na planie zdjęciowym pracowało blisko 200 osób.   Jest to jeden z najbardziej oryginalnych filmów polskich – wizja świata chaotycznego, nieuporządkowanego, będącego metaforą przypadkowości ludzkiego losu, pozbawiona racjonalistycznego klucza. Rękopis znaleziony w Saragossie zyskał uznanie za granicą, szczególnie w Hiszpanii i we Francji, gdzie krytyka delektowała się jego nowatorską poetyką, korespondującą – mimo kostiumu – z nowofalową estetyką kina, jak również bogactwem propozycji intelektualnych.

Podczas rozmowy po filmie uczniowie zastanowią się nad możliwościami przedstawienia koncepcji filozoficznych w filmie fabularnym, sposobami ukazania epoki oświecenia na ekranie, motywami inicjacji poszczególnych bohaterów produkcji oraz charakterystyką barokowego stylu wizualnego obrazu.

18 listopada 2021, godz. 10.00
„Dreszcze” (1981), reż. Wojciech Marczewski

Dreszcze (1981) powstały w szczególnym momencie historii polskiej kinematografii, w okresie tzw. „karnawału Solidarności”, gdy nie działała cenzura w Polsce Ludowej. Film Wojciecha Marczewskiego poświęcony jest problemom dojrzewania nastolatka w szczególnych warunkach. Dreszcze są bardzo sugestywną esencją wyobrażeń o atmosferze życia młodzieży okresu stalinowskiego. Skupiają się na momencie załamania ideałów pokolenia Związku Młodzieży Polskiej, stawiając pytanie o dalszy los umysłów zwichniętych przez demagogię.

Uczniowie wraz z dr Kurpiewskim na warsztat wezmą motyw inicjacji głównego bohatera produkcji, filmowy obraz stalinizmu oraz zależność między młodzieżą a zabiegami socjotechnicznymi wykorzystywanymi przez przedstawicieli systemu totalitarnego.

9 grudnia 2021, godz. 10.00
„Pociąg” (1959), reż. Jerzy Kawalerowicz

Pociąg (1959) Jerzego Kawalerowicza należy do nieco mniej znanych dzieł tzw. „polskiej szkoły filmowej”. Produkcja pozostaje jednak bardzo interesującą propozycją, ze świetnie skonstruowanym scenariuszem, w którym sprawnie połączono ze sobą kilka rozwiązań gatunkowych – film psychologiczny, sensację i melodramat.  W Pociągu widz obserwuje grupę pasażerów podróżujących z Warszawy na Hel. Noc, w trakcie której trwają poszukiwania zbiegłego zabójcy, jest dla reżysera okazją do ukazania atmosfery lęków i pragnień, jakie decydują o międzyludzkich dramatach i kształtują postawy etyczne. Twórca wiele kwestii pozostawia niedookreślonych, co wzmaga nastrój tajemnicy, a zarazem sprzyja autentyzmowi opowieści.

W trakcie zajęć uczniowie dowiedzą się jak uzyskać wiarygodny portret zbiorowy określonej społeczności. Przyjrzą się również relacjom pomiędzy przestrzenią świata przedstawionego, a fizykalną przestrzenią filmu. Młodzież pozna także pojęcie MacGuffina i filmowego modernizmu.

INFORMACJE I REZERWACJE:
E-mail: edukacja@gcf.org.pl, tel. 58 621 15 09
Cena biletu: 13 zł
Opiekunowie grup: wstęp bezpłatny
Bilety do nabycia w kasie Gdyńskiego Centrum Filmowego

Warsztaty „Filmowe myśli. Mistrzowie kina” realizowane są w ramach projektu  Projekt „Filmowe myśli. Lekcje kina” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Miasta Gdynia.