WARSZTAT ŚPIEWU

01-09-2021, 16:00
Teatr Muzyczny,
plac Grunwaldzki 1

z Agnieszką Szydłowską, asystentką kierownika muzycznego i chórmistrzynią z Teatru Muzycznego w Gdyni, w nawiązaniu do filmu „Młynarski. Piosenka finałowa„.

Warsztaty adresowane do osób, które chcą przeżyć śpiewającą przygodę i rozwinąć swoje umiejętności wokalne. Po warsztacie uczestnicy dostaną kod do filmu.

„MŁYNARSKI. PIOSENKA FINAŁOWA” reż. Alicja Albrecht

W ponad 3500 tysiącach piosenek stworzył Kronikę Polski i Polaków. Piosenka to jest taki drobny twór, który może bardzo sprowokować do myślenia, ale niestety nie jest w stanie go zastąpić – mówi Wojciech Młynarski. W ponad 3500 tysiącach piosenek sportretował mu współczesnych, tworząc Kronikę Polski i Polaków. Jego „W Polskę idziemy”, „Niedziela na głównym” , „Róbmy swoje”, czy „Jeszcze w zielone gramy” wciąż pozostają najtrafniejszymi i najdotkliwszymi obrazami Polski. W tych jego miniaturach wyraźniej odbijał się PRL niż na przykład w trzytomowej powieści – mówi w filmie Janusz Głowacki. Nieznane dotąd archiwalia, fotografie, teledyski, niektóre powstałe specjalnie na potrzeby filmu, przypominają najpiękniejsze jego piosenki.

AGNIESZKA SZYDŁOWSKA

Chórmistrzyni Teatru Muzycznego w Gdyni. Ukończyła z wyróżnieniem Akademię Muzyczną im. F. Chopina w Warszawie i Podyplomowe Studia Chórmistrzowskie w Akademii Muzycznej im. F. Nowowiejskiego w Bydgoszczy. Dyrygent i kierownik muzyczny licznych przedstawień, laureatka nagród, kompozytorka.

Zapisz się!