Znamy Laureatów XIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY

Już za nami emocje związane z rozdaniem nagród tegorocznego XIII Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY. Przedstawiamy oficjalny werdykt Jury.

Jury Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy 2020 w składzie:

• Jerzy Rados – Przewodniczący
  • Elżbieta Benkowska
  • Urszula Morga
  • Sławomir Witek

przyznało następujące nagrody:

1. Albatros 2020 za najlepszy krótki film fabularny otrzymuje reżyserka filmu „Kher/ Dom” Kalina Gawrysiak z V Liceum Ogólnokształcącego w Zielonej Górze

2. Albatros 2020 za najlepszy krótki film dokumentalny otrzymują ex eqo: reżyser filmu „Co widzisz?” Marek Ścibior z Ogólnokształcącego Liceum Jezuitów w Gdyni i reżyserka filmu „Łukasz” Maja Górska z Zespołu Szkół nr 8 z Bydgoszczy

3. Albatros 2020 za najlepszą krótką formę filmową otrzymuje reżyserka filmu „Upiór” i „Egzekucja pamięci” Gabi Bania z Liceum Filmowego w Warszawie.

4. Nagroda Specjalna Jury dla reżysera filmu „Puk Puk”, „Nocna Zmiana” i „Sprzątacz” Miłosza Karskiego z 99. Liceum Ogólnokształcącego w Warszawie za niezwykle sprawne mierzenie się z kinem gatunkowym.

Wyróżnienia:

1. Dla Szymona Pawletko z III Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni za film „Człowiek rozsądny”

2. Dla Oskara Sawickiego z Liceum Filmowego w Warszawie za film „Nasz nietypowy letni dzień”

3. Dla Marcela Pawluka z I Liceum Ogólnokształcącego w Koszalinie za rolę w filmie „Oddech”, którego był reżyserem i scenarzystą.

4. Dla Gracjana Jeschke z I Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku za filmy „Жыве Беларусь – Niech żyje Białoruś” i „Forma relaksacji”

5. Dla Marka Ścibiora z Ogólnokształcącego Liceum Jezuitów za zdjęcia do filmu „Co widzisz?”

6. Dla Wiktorii Krzemińskiej z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 9 w Gdańsku za film „Społeczność”

7. Dla Urszuli Taraszki z Liceum Plastycznego w Poznaniu za film „Nie uciekaj”

8. Dla Anny Walczak z Zespołu Państwowych Szkół Plastycznych w Łodzi za film „OIO”

Gratulujemy wszystkim finalistom, dziękujemy za udział w projekcie wszystkim uczniom i ich nauczycielom. Cieszymy się, że mimo czasów pandemii realizowaliście Wasze pasje i kręciliście filmy. Widzimy, że bacznie obserwujecie świat, że porusza Was obecna sytuacja, że chcecie się podzielić z widzem Waszymi zainteresowaniami, radościami, ale też lękami. Dziękujemy Wam za tę odwagę i otwartość. Gratulujemy Wam pomysłów i zaangażowania oraz zapraszamy do zgłaszania filmów w przyszłym roku. Szykujemy dla Was wiele niespodzianek!

Już teraz zapraszamy Was do oglądania wszystkich wyróżnionych przez jurorów filmów – znajdziecie je na naszej stronie (Przegląd Albatrosy).

Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich Albatrosy to konkurs filmowy skierowany do młodzieży szkół średnich. Uczniowie samodzielnie, pod okiem nauczyciela, pracują nad powstaniem dzieła – od scenariusza, poprzez filmowanie, reżyserowanie, grę aktorską, montaż i udźwiękowienie. Praca tak wielu zaangażowanych w projekt osób kształci zdolność pracy zespołowej, a także pomaga w doskonaleniu uważnego słuchania innych. Tworząc samodzielnie film młodzież uczy się twórczego patrzenia na rzeczywistość.

Organizatorem konkursu jest Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni przy współpracy Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Projekt otrzymał dofinansowanie Gminy Miasta Gdyni.